Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με στόχο να φυλάξει, να στεγάσει και να εκθέσει αρχαιότητες από όλον το Νομό Ημαθίας. Από το 2009 λειτουργεί ανακαινισμένο, επανεκθέτοντας τμήμα των συλλογών του.  Στην είσοδο του μουσείου δεσπόζει η υπερφυσική μαρμάρινη κεφαλή Μέδουσας, αποτροπαϊκό σύμβολο της βόρειας πύλης των τειχών της πόλης. 

Ο ισόγειος χώρος του μουσείου είναι αφιερωμένος στην αρχαία πόλη της Βέροιας και περιλαμβάνει τέσσερις αίθουσες: στην αίθουσα υποδοχής, όπου εκτίθεται η μαρμάρινη προτομή του ποτάμιου θεού Όλγανου από την περιοχή της Μίεζας, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί με σύγχρονα εποπτικά μέσα για την ιστορία, την αρχαιολογική έρευνα και τα κυριότερα μνημεία της Βέροιας. 

Στην αίθουσα των αρχαίων νεκροταφείων που είναι διαμορφωμένη σύμφωνα με τον πιο διαδεδομένο και χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό τύπο μνημειακού τάφου στα ελληνιστικά χρόνια, το λαξευτό θαλαμωτό, εκτίθενται αντιπροσωπευτικά ευρήματα από τάφους των αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων (πήλινα και μετάλλινα αγγεία, οπλισμός, κοσμήματα, πήλινα ειδώλια). 

Ο δημόσιος και ιδιωτικός βίος κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο παρουσιάζονται σε δύο αίθουσες, όπου κυρίως επιγραφικά κείμενα και έργα αρχαίας γλυπτικής παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις λατρείες και τα ιερά, τους διοικητικούς και κοινωνικούς θεσμούς, τα ταφικά έθιμα και τις θρησκευτικές αντιλήψεις, καθώς και τα εργαστήρια γλυπτικής, κεραμικής και κοροπλαστικής της αρχαίας Βέροιας. 

Ένα από τα κεντρικά και σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι η μαρμάρινη στήλη ελληνιστικών χρόνων με το «Γυμνασιαρχικό Νόμο», όπου αναγράφονται οι κανόνες λειτουργίας του αρχαίου Γυμνασίου της πόλης. Στον όροφο-πατάρι του μουσείου παρουσιάζονται ευρήματα από παλαιές και νεότερες ανασκαφές αρχαιολογικών θέσεων του Νομού Ημαθίας με τις εκθεσιακές ενότητες να έχουν τοπογραφικό και χρονολογικό χαρακτήρα: προηγούνται τα ευρήματα από τις προϊστορικές θέσεις της Νεολιθικής Εποχής (Νέα Νικομήδεια, Πολυπλάτανος, Ροδοχώρι), ακολουθούν τα ευρήματα Εποχής Χαλκού (Αγγελοχώρι) και Εποχής Σιδήρου (Τζαμάλα, Ασώματα) και στη συνέχεια εκτίθενται ευρήματα των Αρχαϊκών, Κλασικών, Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Χρόνων από τις περιοχές των Ασωμάτων, της Λευκόπετρας και της Κυψέλης. 

Η τελευταία εκθεσιακή ενότητα του ημιώροφου είναι αφιερωμένη στη σημαντική πόλη της Ημαθίας, τη Μίεζα και την περιοχή της, με ευρήματα από την Ύστερη Εποχή Χαλκού ως και τους Ελληνιστικούς Χρόνους. 

Photo Gallery

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ωράριο Λειτουργίας
08:00 - 15:00

Ημέρες Λειτουργίας
Δευτέρα κλειστά

Εισιτήριο
Ολόκληρο: 2€
Μειωμένο: 1€

Επικοινωνία
(+30) 23310 24297
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.